Ga naar de inhoud

NK droneracen wordt gehouden in Zeeland

  • Wilko 

Bron: Omroep Zeeland (voor het volledige artikel en het interview)

VLISSINGEN – Er komt volgend jaar een NK droneracen in de open lucht. En de finale van die landelijke competitie wordt volgens de organisatie in Zeeland gehouden, bij Modelvliegclub Delta.

Parcours

De deelnemers moeten met hun drone zo snel mogelijk een van tevoren uitgezet parcours afleggen. Met zo’n 120 kilometer per uur sturen ze hun drone langs paaltjes en door poortjes, vertelt Arno de Bliek van Modelvliegclub Delta. Eén foute stuurbeweging en de drone eindigt, al dan niet in stukjes, op de grond.

https://soundcloud.com/omroepzeeland/dronefinale-in-zeeland

Betaalbaarder

De relatief jonge sport wordt mogelijk gemaakt door de technologische vooruitgang van drones en vooral door het feit dat de kleine bestuurbare toestellen steeds betaalbaarder worden, waardoor het racen met die apparaatjes toegankelijker wordt als sport.

First person

Daarom heeft de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) onlangs het droneracen opgenomen in de afdeling modelvliegsport. Het gaat met name om het zogenoemde first person view droneracen, wat inhoudt dat de piloot van de drone via een camera op het toestel het vliegtuigje kan besturen alsof hij zelf aan boord is.

​Impressie van een recente dronerace van Modelvliegclub Delta:​

Datum

De datum van het NK is nog niet bekend, de organisatie is nog bezig met de voorbereidingen, maar het zal ergens in 2017 plaatsvinden. Waarschijnlijk wordt het evenement gehouden op het vliegveld van Modelvliegclub Delta bij”s-Heer Arendskerke.

Voorrondes

Eerst worden bij meerdere modelvliegclubs, verspreid over het hele land, voorrondes gehouden. Daarna strijden de deelnemers met de meeste punten in de Zeeuwse finale wie er met de nationale titel naar huis gaat.

EK en WK

De winnaar van de nationale titel mag Nederland vertegenwoordigen bij het EK en het WK, mede omdat het NK ook is ondergebracht bij de internationale organisatie voor lucht- en ruimtevaart Fédération Aéronautique Internationale (FAI). In Duisland, België en Frankrijk bestaan al langer landelijke competities droneracen.

Helikopters

Modelvliegclub Delta is gevestigd in Oost-Souburg. De modelvliegclub heeft in het verleden al droneraces gehouden en hield in juni nog het NK voor op afstand bestuurbare helikopters op een terrein aan de Ankerveersedijk bij Lewedorp.

Voor meer informatie over het NK Dronerace bezoek de website of facebook