Ga naar de inhoud

EK Helicopter vliegen komt er aan!

  • admin 

Volgens https://www.de-bevelander.nl/nieuws/algemeen/457391/-stuk-voor-stuk-spectaculaire-vluchten-

‘Stuk voor stuk spectaculaire vluchten’

Snoeiharde duikvluchten, in volle vaart roteren rondom de as in de hoop dat je goed uitkomt om de direct opvolgende looping te kunnen maken. Welkom op het EK.

‘S-HEER ARENDSKERKE – Helikopterpiloten uit heel Europa komen in het weekend van 7 en 8 juli naar ‘s-Heer Arendskerke om deel te nemen aan een vitaal onderdeel van het Europees Kampioenschap in de F3CN Euro Heli Series Calendar. “We zijn erg blij dat we als club in Zeeland dit bereikt hebben. Dat we een wedstrijd op Europees niveau mogen organiseren is niet niks. Het is niet eens vanzelfsprekend dat de Europese tour Nederland aan doet”, vertelt Wilco Flipse, voorzitter van de Modelvliegclub Delta.

door John de Kok

Het EK radiografisch bestuurd helikoptervliegen is een zinderende wedstrijd die jong en oud zal weten te fascineren. In zes minuten tijd moeten de piloten een aantal moeilijke figuren maken. Het wordt een spektakel omdat de figuren dusdanig in elkaar zitten dat hoge snelheden noodzakelijk zijn. Flipse: “Het zijn stuk voor stuk spectaculaire vluchten. Zo is er een figuur waarin je met de neus recht naar boven moet vliegen, draaien en recht naar beneden. Dat gaat op enorme snelheid”. Andere figuren zijn rechtdoor vliegend om de as draaien en direct daarna een looping maken, of op dertig meter hoogte de motor afzetten en heelhuids midden in een cirkel proberen te landen. “Als zo’n helikopter crasht dan is er niet veel van over en ligt er zo 3000 euro op de grond. Alleen de beste drie piloten per land mogen meedoen, we hebben nu al zo’n dertig inschrijvingen.” Voor de deelnemers is radiografisch bestuurd helikoptervliegen een serieuze sport. Ze komen allemaal met een set up van drie tot vier helikopters, en ze hebben bijna allemaal een sponsorcontract. Thuis oefenen de piloten met een simulatieprogramma dat exact de omgeving van het vliegveld van Modelvliegclub Delta weergeeft. De eerste piloten worden al de donderdag voor het EK-weekend verwacht om te oefenen.

Piloten aanspreekbaar

De techniek achter de sport is voor de geïnteresseerden ook toegankelijk. “Piloten vertellen je tussen de wedstrijden door heel graag over hun helikopter en hun besturingstechniek. De verschillen zitten onder de motorkap en in de bekwaamheid van de piloot. Het is een beetje zoals de verschillen tussen Ferrari en Mercedes in de Formule 1.” Of Red Bull wat ons betreft Wilco, de beste Nederlandse piloot is Ronald van Lent, die Europees zevende staat.

Schaalmodellen

Modelvliegclub Delta pakt tijdens het weekend uit met een show van modelvliegtuigen die je op raakafstand mag bewonderen. Wilco staat er met zijn traumahelikopter van twee meter en er is een heuse straaljager met straalmotor te bewonderen.

De punten van het EK worden dit jaar over vijf wedstrijden verdeeld, in België, Italië, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en ‘s-Heer Arendskerke. Elke wedstrijd heeft een aparte kampioen en de piloot die op het eind van de tour de meeste punten heeft mag ze Europees Kampioen 2018 noemen, qua systeem vergelijkbaar met de F1. Toegang en parkeren zijn gratis, wedstrijden tussen 10.00 en 16.00 uur. In het clubhuis of op het terras kan een hapje en drankje worden gekocht. Informatie: www.euroheliseries.net

Kijk voor meer informatie op www.euroheliseries.net

bron:Helikopters_De_Bevelander_week26_3