Ga naar de inhoud

Vliegen op Midden Zeeland

  • Jeroen 

Wat hebben we genoten tijdens de eerste editie van het modelvliegen op het grote veld van onze buur, het vliegveld Midden-Zeeland.

Maar was het dan echt de eerste keer dat we daar door het luchtruim vlogen ?

Nee, zeker was het niet de eerste keer dat modelvliegtuigen welkom waren op het vliegveld Midden-Zeeland.

Daarvoor moeten we al weer een aantal jaartjes terug in de tijd gaan, laten we even terug gaan in de tijd.

Al reeds rond 2017 was er weer sprake van het organiseren van de Zeeuwse vliegdagen door Midden-Zeeland. Een groots en meerdaags evenement wat toch zeker ruim 10.000 bezoekers een welkom kon heten. Maar niet alleen de bemande luchtvaart kreeg de aandacht, nee de organisatoren hadden hun oog laten vallen op dronerace en modelvliegen. Zo is er contact opgenomen met de organisatie van het NK dronerace, en dat viel destijds onder modelvliegclub Delta.

Het was de bedoeling dat een toch groot deel van hun veld ingericht zou worden om een dronerace mogelijk te maken.

De gesprekken waren al snel in gang gezet en samen met de directie van vliegveld Midden-Zeeland kwamen er mooie ideeën op tafel. Modelvliegen moest onderdeel worden van de Zeeuwse vliegdagen en modelvliegclub Delta greep natuurlijk deze mooie kans.

Al snel werden diverse modelvliegclubs benaderd welke samen met de KNVvL afdeling recreatief zorgde voor een mooie opkomst aan piloten met diverse toestellen van groot naar klein. Tijdens het evenement konden we zeker wel spreken van een enorm enthousiast publiek wat zichtbaar genoot van de modelvliegdemo’s door piloten van onze club en gastpiloten.

Ook voor 2020 en 2021 was er een opzet voor dit evenement maar vanwege de Corona pandemie kon deze helaas niet door gaan…

Nu kijken we al uit naar de editie van 2022, met misschien wel een eigen modelvliegshow !

De toon was gezet, modelvliegen hoort dus thuis op dit evenement…!

Oke dat is prima en daar zijn we erg blij mee als modelvliegclub, maar we zouden toch nog eens vaker willen vliegen….

We kunnen gerust zeggen dat dus toen rond 2018 de eerste gesprekken al op gang kwamen om het modelvliegen te introduceren op het vliegveld Midden-Zeeland. Maar we kenden veel tegenslagen waardoor we toch af en toe een stapje terug moesten doen.

Zo kwam er de nieuwe EU wetgeving welke we middels al een beetje aan gewend zijn geworden. Maar voor een eerste vlucht te kunnen plannen was er toen nog veel onzeker en moesten we toch pas op de plaats maken.

Maar niet de moed opgeven en volhouden, de gesprekken met de directie van Midden-Zeeland bleven positief, want middels wisten we al dat ook hun hart ligt bij het modelvliegen…..

Tijd voor de eerste vlucht…

Dat bericht konden we in 2021 geven, alles was netjes geregeld en ook met de huidige regelgeving stond het licht op groen.

Het was op 24 juli 2021 dat we de eerste vlucht maakten en onze Nico nam deze vlucht voor zijn rekening…..

“Wat een ruimte, dat is precies wat deze kist graag wil”, aldus Nico….

En de volgende laten we zeggen “dame” wilde de benen strekken, daar ging Jeroen met zijn Rascal, “eindelijk” zij hij…!

En de Rascal kreeg alle ruimte om de eerste banen te trekken en nam alle ruimte, de piloot Jeroen kon alleen maar genieten van dit geweldige moment !

En dan Hans, die met een grote zwever aangedreven met een zware 12S lipo motor de snelheid al snel zorgde voor een take-off, daar gaat hij klimmen naar 300 meter. Er was een stabiele lucht met onder enkele wolken een opwaartse thermiek. En na een mooi en rustig zweef vluchtje werd deze afgesloten door een nette landing. Van rustig zweven was bij piloot Ruud geen sprake, een klein toestel met een aardig motortje zorgde voor een flinke snelheid en hij wist lekker door de lucht de scheren ! Een piloot welke zeker nog even laat zien dat ook hij wel weet wat vliegen is en het zeker niet is verleerd !

Het was geweldig om naar te kijken en hem te zien genieten, maar de landing dat was spannend ! De kleine en snelle zwever kwam binnen met enige snelheid en hoewel de landing zeer netjes begon maakte het toestel toch even een kleine duikel van enthousiasme zullen we maar zeggen….

Maar dan,…….piloot Joren tja …..een en al show !

Hij speelde met zijn toestellen en vermaakte ons maar ook het publiek op een vol terras van het restaurant. En de Corsair maakte het helemaal af, geweldig om dit toestel met een heerlijk geluid laag over het veld te zien scheren……..

En na al die mooie vluchten welke we helaas eerder moesten beëindigen door een buitje regen namen we plaats op het terras en laten we zeggen….. het was nog lang gezellig !

Nu zal ik vast wel wat momenten vergeten zijn in dit verhaal, maar kom gerust zelf kijken en/of vliegen want we hebben genoten !

En als je geniet van dit moois dan wil je dit ook delen en het samen beleven …

Kijk dus in de mail of in de app groep wanneer we weer de lucht ingaan op vliegveld Midden-Zeeland !

De primeur!
12S brute kracht!
Onze snelle jonge! 😉
o.a. de Corsair in opbouw
de dame